Penjawat Awam Mendapat Kenaikan Gred Gaji 2013Haa.. ini dia pengumuman yang dinanti-nantikan oleh berjuta penjawat awam seluruh negara. Saya pun salah seorang yang tertunggu-tunggu sebelum ni, apakah yang akan diumumkan oleh PM kita. Akhirnya inilah dia kenaikan dan imbuhan yang dijanjikan untuk kita semua.Sebelum ini, CUEPACS telah memaklumkan bahawa pihak mereka sangat berharap terhadap pengumuman yang dinanti-nantikan oleh kakitangan awam yang melibatkan tuntutan yang dikemukakan oleh kesatuan itu sepanjang tahun lalu. Antaranya membabitkan kadar kenaikan elaun tetap dan elaun perumahan, semakan kenaikan gaji maksimum, kenaikan gred dan penambahbaikan sistem perkhidmatan sekarang berikutan pembatalan SBPA.

Berita baik yang ditunggu-tunggu oleh kebanyakan kakitangan awam di negara ini telahpun diumumkan dalam Majlis Perdana Perkhidmatan Awam Ketiga Belas sebentar tadi.

Pengumuman Untuk Penjawat Awam

Berikut adalah antara intipati kandungan ucapan/pengumuman yang telah disampaikan kepada kakitangan awam di negara ini:

    Kelayakan masuk minimum ke perkhidmatan awam ditambah baik, iaitu kelayakan Penilaian Menengah Rendah (PMR).


    22 Skim perkhidmatan dari Gred 1 hingga 10 dinaik taraf kepada gred gaji kelayakan masuk PMR. Antara jawatan yang terlibat termasuklah Pembantu Am Pejabat, Pemandu Kenderaan dan Tukang K3. Penambahbaikan ini dijangka selesai sebelum akhir tahun ini. Seramai 166,541 penyandang terima manfaat dari segi laluan kerjaya dan kenaikan gaji.


    Kerajaan bersetuju menambah baik urusan kenaikan pangkat kumpulan pelaksana dengan memendekkan tempoh kenaikan pangkat kumpulan pelaksana dengan memendekkan tempoh kenaikan pangkat berdasarkan tempoh khidmat daripada 15 tahun kepada 13 tahun. Penambahbaikan ini adalah berasaskan kecemerlangan yang akan memberi manfaat kepada lebih 17,000 penjawat awam.


    Kerajaan juga setuju meluaskan kaedah pelaksanaan kenaikan pangkat, iaitu Kenaikan Pangkat Laluan Pantas, Kenaikan Pangkat Laluan Pakar Bidang dan Kenaikan Pangkat Laluan Kemahiran Tinggi.


    Berkuatkuasa 1 Januari 2013, semua struktur gaji maksimum dalam Jadual Gaji Minimum-Maksimum diperuntukkan tambahan Kenaikan Gaji Tahunan (KGT) sebanyak tiga kenaikan (3 KG). Kenaikan itu membabitkan 182,434 penjawat awam yang berada pada paras gaji maksimum pada 2013 dan tidak dapat menikmati KGT. Ini membolehkan pegawai yang berada pada gaji maksimum mendapat kenaikan gaji.


    Memahami permasalahan dalam Skim Saraan Malaysia (SSM), kadar KGT Gred 1 hingga 11 dan gaji gred naik pangkat tidak dapat tampung kenaikan pangkat, kerajaan bersetuju buat tambah baik sebelum akhir 2013 berpandukan prinsip saraan sejagat iaitu kadar upah untuk kerja relativiti dan prioriti (keutamaan) perkhidmatan serta “pay for performance”. Mengambilkira kepada usaha penambahbaikan tersebut hanya dapat diselesaikan sebelum akhir tahun ini. Kerajaan setuju beri semua penjawat awam menerima faedah pemindahan gaji sebanyak satu KGT diawalkan pada 1 Julai 2013. Ini membolehkan setiap penjawat awam terima antara RM80 hingga RM320. Ia membabitkan perbelanjaan sebanyak RM1.5 bilion.


    Kakitangan awam yang berada pada gaji maksimum, tidak mendapat pelarasan gaji atau tiada semakan dibuat, kerajaan setuju beri Pergerakan Gaji Khas sebanyak 3 peratus.


    Kira-kira 50,000 kakitangan awam kontrak turut mendapat perkhabaran gembira apabila Perdana Menteri mengumumkan yang kakitangan awam yang kontraknya tamat pada 31 Disember 2013 akan disambung selama setahun lagi sementara kajian menyeluruh dilaksanakan.


Sistem Saraan Baru telah diumumkan yang dinamakan Sistem Saraan Transformatif  (SST).

Selain daripada itu, terdapat beberapa lagi pengumuman yang turut dibuat oleh Perdana Menteri khusus untuk kakitangan awam dalam Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM). Sebagai menghargai jasa di atas perjuangan kakitangan ATM dan PDRM;

    Gaji, jawatan koperal ATM dan PDRM setara dengan perkhidmatan awam lain. Melalui penyelarasan gred itu, gred jawatan dan gaji koperal dalam ATM dan PDRM disetarakan dengan Gred 22 perkhidmatan awam.


    Gaji sarjan ATM dan PDRM disetarakan dengan Gred 22 JPA. Gred jawatan dan gaji sarjan dalam ATM dan PDRM yang kini dalam Gred 17, disetarakan dengan Gred 22 perkhidmatan awam.


    Gred 41 mejar dalam ATM, superintendan PDRM dinaikkan ke Gred 46. Gred jawatan dan gaji mejar dalam ATM dan timbalan superintendan PDRM dalam Gred 41, disetarakan dengan gred 46A dalam perkhidmatan awam.


    Kapten ATM dan Superintendan PDRM disetarakan dengan Gred 44. Jawatan Kapten ATM dan Superintendan PDRM dalam Gred 41 kini disetarakan dengan Gred 44 perkhidmatan awam.


    Kolonel, ACP disetara dengan Gred 52 perkhidmatan awam. Gred jawatan dan gaji kolonel ATM dan Asisten Komisioner (ACP) polis yang kini dalam Gred 48, disetarakan dengan Gred 52 perkhidmatan awam.

Itu adalah antara perkara yang telah diumumkan sebentar tadi. Bagaimana pula pandangan anda, adakah apa yang diharapkan telah dipenuhi atau sebaliknya?

p/s: Untuk makluman tangga gaji bagi setiap gred gaji yang dinyatakan di atas belum dikeluarkan dan sebarang perkembangan lain akan dikemaskini kemudian.Sumber: http://kulanzsalleh.com/kakitangan-awam-mendapat-kenaikan-gred-gaji/
Stumble This Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Add To Reddit Add To Facebook
Share your views...

0 Respones to "Penjawat Awam Mendapat Kenaikan Gred Gaji 2013"

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

© 2015 | 2016 Keusahawanan, Fotografi, Personal All Rights Reserved